Stoepranden: Gevecht om erkenning

Geen topsport zonder breedtesport, geen breedtesport zonder passie. Daarom sprak We Like Fans met Arno van de Klundert, vertegenwoordiger van misschien wel de kleinste sport van Nederland: stoepranden. ‘Dat NK in Dordrecht erkennen we niet. We zijn niet voor niets een federatie aan het oprichten!’

 

De eerste keer dat we Arno van de Klundert spraken, was hij in zijn nopjes. Een interview? Dat zag hij wel zitten, want ‘een beetje positieve PR’ kon de sport wel gebruiken. Met een bulderende lach riep de Loosbroekse reus (2 meter 5, handen als kolenschoppen) ons na: ‘We gaan Nederland op zijn kop zetten met dat blaadje van jullie, ha ha!’ 

Hoe anders treffen we hem een week later aan. “Heb je het al gehoord?”, vraagt hij meteen. Zonder af te wachten laat hij ons een filmpje zien: de aankondiging van het ‘Officiële Nederlands Kampioenschap Stoepranden’. Enkele kroegtijgers uit Dordrecht vertellen dat hun ludieke plan om een stoeprandtoernooi te organiseren gewoon in de kroeg was ontstaan. De verslaggever van RTV Rijnmond heeft het over ‘een stukje nostalgie’, ‘gestuiter’ en ‘feest der herkenning’. “Dat is nou precies wat ik bedoelde”, zucht de Loosbroeker. “Ik snap het wel, maar voor de echte stoepranders is het niet leuk.”

 

Regiosport

‘Echte stoepranders’: het klinkt wellicht wat vreemd, maar ze zijn er. Met name in Brabant, het zuidelijke deel van Gelderland en de kop van Limburg wordt vrij fanatiek gestoeprand. Elke maand is er wel ergens een toernooi. Groot is de opkomst meestal niet: een man of 40. “Maar wel trouw”, aldus Arno. “We spelen daarnaast een kleine regionale verenigingscompetitie, met verenigingen uit Druten, Egmond, Beuningen, Ven Zelderheide, Venray, Gassel en Kruisstraat.” Bij dat laatste team is ook Arno aangesloten. ‘Georganiseerd’ stoepranden blijkt een regiosport te zijn. Arno:
“Deze regio is het grootst, maar ook in Friesland, Drenthe, Twente en Zuid-Limburg wordt veel gestoeprand.” De relatie met korfbal is snel gelegd. “Klopt. Er zijn stiekem veel korfballers die liever individueel verdergaan. Dan is de stap naar stoepranden snel gezet.” En in het westen van het land? “Nauwelijks, alleen individueel. Maar dat zijn wel echte fanatiekelingen. Die komen eens per maand hierheen om een toernooi te gooien!”

Frustratie

Des te wranger is het dat het NK plaatsvindt in Dordrecht. “Dat NK erkennen we niet. We zijn niet voor niets een federatie aan het oprichten!” Arno’s ogen verraden een machteloze vorm van frustratie. “Wat zij doen, is fun. Wij zijn bezig met echte sport. Maar leg dat maar eens uit aan buitenstaanders. Stoepranden kan immers iedereen. Maar vergis je niet, wij trainen er flink voor.” Arno wijst naar zijn tuin. Daar liggen drie 'trottoirbanden’, zoals de complete stenen worden genoemd: één hoge met scherpe rand, één middenhoge met gewone rand en één lage met afgevlakte rand. We kijken elkaar aan. “Je moet overal kunnen spelen”, weerlegt hij onze ongelovige blikken.

 

Droom

Arno is - samen met vertegenwoordigers van de andere regio’s - bezig met het oprichten van een nationale stoeprandfederatie. Binnenkort hebben ze hun eerste vergadering. Het doel? “Ten eerste: verdere professionalisering van de sport. Ten tweede: erkenning door NOC*NSF. Vergelijk het maar met het voetbal halverwege de vorige eeuw. Elk district heeft nét weer wat andere regels, iedereen vindt zichzelf belangrijker dan de rest… Op die manier groeien we nooit door. Want dat is toch de bedoeling: dat we in het rijtje met handbal, korfbal en bijvoorbeeld waterpolo staan. En dat we erkend worden door de sportkoepel. Daarmee zou een droom in vervulling gaan.”

 

Enkele weken na het interview spreken we Arno nog even. De eerste vergadering voor de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Stoeprand Federatie was een succes: de federatie gaat er komen, 

er is zelfs al een logo. De komende maanden vindt de officiële oprichting plaats, vraagt de federatie een status aan bij NOC*NSF en wil het bestuur om de tafel met de toernooiorganisatie in Dordrecht: “Het liefst om het uit te praten, maar als dat niet lukt, nemen we serieuzere stappen.”

 

/ Blog

Omdat We Like Fans ook de breedtesport graag een gezicht geeft, gaat Arno voor ons bloggen op www.welikefans.com/stoepranden
Wordt dus (online) vervolgd!