Het Portugese volkslied? We staan al met 1-0 voor!

Voetbal is oorlog. Die bikkelharde strijd begint al ver voor de aftrap: intimiderende koppen in de catacomben, een net-ietste-hard knijpje in die zachte wangetjes waarmee je vriendelijk je tegenstander begroet, een gifgroen rocheltje richting de roze glimmende schoentjes van die pseudovedette van de vijand en natuurlijk het beangstigende geluid van scherp geslepen en gevaarlijk lange noppen waarmee je bereid bent elk scheen- of kuitbeen met de verkeerde kleur kousen ernstig te verwonden. 

 

Bij Rinus Michels hoefde je niet aan te komen met fair play; om te winnen was voor De Generaal alles geoorloofd. Voetbal is oorlog, ook zonder De Generaal. Zeker nu de clash met Portugal allesbeslissend gaat zijn voor Oranje. 

We gaan bondscoach Bert en zijn mannen helpen en beginnen bij het begin: het volkslied. Want als je gelezen hebt over het slappe aftreksel waarmee Portugal hun nationalisme bezingt, dan sta je écht al met 1-0 voor. Goed voor het zelfvertrouwen!

 

Pffff... het Portugese volkslied? we staan al met 1-0 voor!

  

Zomaar een couplet uit het Portugese volkslied 'A Portuguesa':


Begroet de Zon die rijst
Boven een glimlachende toekomst;
Laat de echo van een belediging
Het signaal voor wederopleving zijn.
Stralen van die machtige zonsopgang
Zijn als kussen van een moeder,
Die ons beschermen, ons ondersteunen,
Tegen de beledigingen van het lot.

Cooky Voorn zou zeggen: “Rijmelarij van het niveau lik-mijn-vestje.” Het zijn inderdaad semi-sentimentele songteksten waar zelfs Paskal Jacobsen van Bløf geen touw meer aan vast kan knopen.

 

De rest van het volkslied draait om de Portugese ‘helden van de zee’. Het enige wat Robin van Persie dus in de 3e minuut bij Pepe in zijn oren hoeft te fluisteren is: “Hé held van de zee, je krijgt de groeten van Piet Hein. Je weet wel, die jouw voorvaderen tijdens de Slag bij Bantam alle hoeken van de Javazee liet zien.” Bam, nog voordat die slome slager met zijn ogen heeft kunnen knipperen is het raak: 1-0 voor ons. Jongens, ga ervoor. Doe het. Wij geloven erin!