Sporthelden

Ontelbaar veel atleten hebben geschiedenis geschreven. Wat zouden wij ze graag allemaal opnieuw een podium geven om te schitteren! Maar dat ligt helaas niet binnen ons vermogen. We hebben een selectie gemaakt van vijf sporters die wat ons betreft eeuwige roem verdienen. We weten het: glad ijs! We vergeten volgens jou vast die ene écht heel grote. Of die andere. Natuurlijk is dat ook zo. We pretenderen ook niet dat onze lijst compleet is. Maar geef toe: hij is wel móói! En bovendien: voor een gezonde discussie over sport is altijd ruimte, toch? Leef je uit! Op Facebook.com/welikefans bijvoorbeeld. Daar genieten wij weer van. We Like Fans.

 


 

Emil Zátopek, Helsinki 1952

Uitvinder van de intervaltraining

‘De Tsjechoslowaakse Locomotief’ werd hij genoemd:
Emil Zátopek. Hij verbaasde de wereld door op de Olympische Spelen van 1952 drie gouden medailles te winnen. Zijn geheim: intervaltraining, een manier van trainen die tot op de dag van vandaag wereldwijd toegepast wordt.

 

Lees 'Uitvinder van de intervaltraining'

 

  


 

Fanny Blankers-Koen, Londen 1948

Ons Nationale sportkarakter

De erelijst van Fanny Blankers-Koen is te lang voor de meeste overzichten: ze is zonder twijfel de grootste sportvrouw die ons land ooit voortbracht.
In haar ongekende verzameling van titels zijn vooral de vier Olympische gouden medailles uit 1948 absoluut onvergetelijk.

 

Lees 'Ons nationale Sportkarakter'

 

 


 

Dick Fosbury, Mexico 1968

Ondersteboven naar wereldfaam

Ze zagen hem eerst als een noviteit, een soort attractie zelfs, maar toen het publiek in de gaten kreeg dat hoogspringer Dick Fosbury écht voor de medailles ging, veranderde dat. Met zijn nieuwe, revolutionaire stijl veroverde hij goud op de Olympische Spelen van 1968 én een eeuwige plek in de geschiedenisboeken.

 

Lees 'Ondersteboven naar wereldfaam' 

 

  


  

François Pienaar, Zuid Afrika 1995

Gaf kleur aan Rainbow Nation
Niet de beste, maar wel de grootste rugbyspeler: François Pienaar schreef geschiedenis door de Zuid-Afrikaanse WK-winst in 1995 te gebruiken om alle Zuid-Afrikanen, blank en gekleurd, te verenigen.


Lees 'Gaf kleur aan Rainbow Nation' 

 

  


 

Franz Krienbühl

Wereldkampioen innoveren

Wanneer Franz Krienbühl in de jaren zeventig en tachtig een

wedstrijd in Nederland schaatste, ging het publiek uit zijn dak. Dat was niet omdat hij records verpulverde of titels pakte, maar omdat zijn zonderlinge kijk op de sport hier enorm werd gewaardeerd. Met het schaatspak en de verstelbare schaats zette hij bovendien de schaatssport op zijn kop.


Lees 'Wereldkampioen innoveren'