Ondersteboven naar wereldfaam

Ze zagen hem eerst als een noviteit, een soort attractie zelfs, maar toen het publiek in de gaten kreeg dat hoogspringer Dick Fosbury écht voor de medailles ging, veranderde dat. Met zijn nieuwe, revolutionaire stijl veroverde hij goud op de Olympische Spelen van 1968 én een eeuwige plek in de geschiedenisboeken.

 

Korte biografie

Eigenwijs was de op 6 maart 1947 geboren Dick Fosbury al vroeg. Op zijn zestiende was hij al fanatiek hoogspringer en op die leeftijd besloot hij een alternatief te bedenken voor de Straddle-techniek, die hij maar niet onder de knie kreeg. En ook al bestempelden sommige media hem als ‘de luiste hoogspringer ter wereld’, Fosbury zette door en begon records te breken. De naam Fosbury flop is bedacht door een journalist, die vond dat Fosbury er uitzag als een spartelende, net gevangen vis... Na zijn actieve sportcarrière leidde Fosbury een sober bestaan. Hij behaalde in 1972 een ingenieurstitel (civiele techniek) en is nu mede-eigenaar van een bedrijf in Ketchum (Idaho, VS). In 2008 constateerden artsen kanker bij Fosbury. Niettemin is hij nog altijd actief voor de ‘Champions for Peace’-club, een groep beroemde atleten die zich via sport inzet voor wereldvrede.

 

Revolutie en wereldroem

Zijn collega-sporters vonden het maar raar, de techniek waarmee Fosbury in Mexico-Stad een aanval op het wereldrecord inzette. Eigenlijk geloofde niemand in de schuine aanloop, het vreemde bochtje en de sprong met de rug naar de peilstok. De traditionele sprong, met het gezicht naar beneden, was tot dan toe namelijk een garantie geweest voor successen en records. Maar toen in 1968 de Rus Valentin Gavrilov niet verder kwam dan 2 meter 20 en Fosbury’s landgenoot Ed Caruthers sneuvelde in zijn poging 2 meter 24 te overwinnen, was de weg naar eeuwige roem vrij. Fosbury herhaalde zijn revolutionaire huzarenstukje en schreef geschiedenis: 2 meter 24, een wereldrecord. Hoewel de kenners het erover eens zijn dat de Fosbury flop ook nadelen heeft, is de traditionele, maar lastig te leren Straddletechniek een stille dood gestorven. Sinds 1978 is er geen enkel wereldrecord meer gevestigd volgens de traditionele stijl: iedere hoogspringer zweert bij de Fosbury flop.

Dick Fosbury

 

Erelijst Dick Fosbury

1968: Olympisch goud hoogspringen 

Dick Fosbury