Gaf kleur aan Rainbow Nation

Niet de beste, maar wel de grootste rugbyspeler: François Pienaar schreef geschiedenis door de Zuid-Afrikaanse WK-winst in 1995 te gebruiken om alle Zuid-Afrikanen, blank en gekleurd, te verenigen.

 

Korte biografie 

François Pienaar werd op 2 januari 1967 geboren in het Zuid-Afrikaans Vereeniging. Na zijn rechtenstudie werd hij in 1993 rugbyinternational. Wat heet: hij werd direct aangewezen als captain. In 1996, na 29 wedstrijden voor Zuid-Afrika en enkele fraaie titels, kreeg zijn interlandcarrière een naar einde. Coach André Markgraaff zette hem uit het team omdat Pienaar een blessure zou hebben gesimuleerd.

 

Francois Pienaar

Rainbow Nation

Geschiedenis schreef Pienaar met het winnen van de World Cup in 1995, de eerste voor Zuid-Afrika. Totaal onverwacht leidde hij De Springboks naar de titel, onder meer dankzij een zege op torenhoog favoriet Australië en een zinderende finale tegen Nieuw-Zeeland. Na het laatste fluitsignaal viel Pienaar op zijn knieën om God te danken; even later stond hij op om de trofee uit handen van president Nelson Mandela te ontvangen. “Geweldig bedankt voor wat je voor Zuid-Afrika hebt gedaan”, gaf Mandela, die zelf een Springbokshirt droeg, de captain mee. Pienaars victoriespeech werd minstens zo memorabel: hij droeg de titel op aan alle 43 miljoen Zuid-Afrikanen. Pas toen kreeg de tot dan toe blanke sport (ondanks het afschaffen van de Apartheid in 1990) ineens kleur. Pienaar bewees op dat moment waarom Zuid-Afrika terecht Rainbow Nation genoemd wordt. Tot op de dag van vandaag is hij een ultiem voorbeeld van hoe sport kan verbroederen. 

 

Erelijst François Pienaar

1993: winst Super 10, Currie Cup, Lion Cup (met Transvaal)

1994: winst Currie Cup (met Transvaal), internationaal speler van het Jaar (verkozen door Rugby World Magazine)
1995: winst World Cup, Rugby Persoonlijkheid van het Jaar (verkozen door Britain’s Rugby Union Writers’ Club en het Zuid-Afrikaanse Newsmaker of the Year)
1996: winst Pilkington Cup (als speler-coach van Saracens Watford, Engeland)
2004: verkozen in de lijst van 100 Great South Africans (plaats 50)
2005: plek in de International Rugby Hall of Fame
2011: plek in de IRB Hall of Fame