Wereldkampioen innoveren

Wanneer Franz Krienbühl in de jaren zeventig en tachtig een wedstrijd in Nederland schaatste, ging het publiek uit zijn dak. Dat was niet omdat hij records verpulverde of titels pakte, maar omdat zijn zonderlinge kijk op de sport hier enorm werd gewaardeerd. Met het schaatspak en de verstelbare schaats zette hij bovendien de schaatssport op zijn kop.

 

Korte biografie

Franz Krienbühl is wat je noemt een laatbloeier. De in 1929 geboren Zwitser was al 38 toen hij zich bij de internationale schaatstop meldde. Hoewel, schaatstop… verder dan een 8ste plaats op de 10.000 meter schopte hij het internationaal nooit. Met zijn innovaties maakte Krienbühl - architect van beroep - des te meer indruk. De Zwitser had dan wel geen écht grote (internationale) schaatscarrière, maar veroverde met zijn creativiteit en vasthoudendheid wel de harten van het Nederlandse schaatspubliek. Die carrière duurde tot 1984, toen hij op 55-jarige leeftijd voor het laatst Zwitsers kampioen werd. Vijf jaar later werd Krienbühl aangereden en kreeg hij tijdens de operatie een herseninfarct. Geschaatst heeft hij daarna nooit meer; hij probeerde het nog één keer in Davos, maar kwam ten val. In 2002 overleed hij.

 

Franz KrienbuhlInnovatie

Zoals zoveel vernieuwers moest Franz Krienbühl ongeloof en hoon weerstaan om zijn gelijk aan te tonen. Ga maar na: terwijl alle anderen met truien en wollen mutsen schaatsten, stapte er in 1974 opeens een Zwitser op het ijs in een nauwsluitend aerodynamisch pak! Krienbühl verbeterde echter in rap tempo zijn persoonlijke records, waarna de rest van de schaatstop hem volgde: tijdens de winterspelen van 1976 schaatste iedereen in een ‘skinpak’. Daar bleef het niet bij. Krienbühl besloot ook met de schaatsijzers te sleutelen. Hij was de eerste die verstelbare schaatsen maakte en later ook in productie nam. Inmiddels zijn we gewend aan de klapschaats, maar ook het ‘loskoppelen’ van schoen en schaats - een gigantische doorbraak in de schaatssport - hebben we te danken aan die gekke Zwitser.

 

Erelijst Franz Krienbühl

1965-1984: 14 maal Zwitsers allroundkampioen
1976: 8ste op de 10.000 meter (zijn beste notering ooit op een groot internationaal toernooi)