Elke maand naar Engeland

Groundhopping is een bijzonder fenomeen onder voetbalfans. Groundhoppers volgen niet hartstochtelijk één club, maar bezoeken zoveel mogelijk stadions. Zo ook Joris van de Wier uit Tilburg, blogger van Doing the 116. Zijn doel: de stadions bezoeken van de 116 clubs die in de hoogste vijf divisies van Engeland spelen. Joris maakt maandelijks de oversteek naar de bakermat van het voetbal, al tien jaar lang. Een kijkje in het weekend van een groundhopper en de magie van ‘matchday’.

 

 

Doing the 116

 

“Vaak vragen mensen of ik blind wedstrijden kies of bewust naar bepaalde clubs ga. Ik kan je verklappen dat niets toevallig is. Eigenlijk begint de voorbereiding al midden juni. Dan maakt de Engelse voetbalbond de programma’s van de hoogste vier divisies bekend. Ik heb dan al een lijstje met clubs en wedstrijden die ik wil bezoeken, vaak derby’s of clubs waar ik nog niet ben geweest. Zo vul ik mijn agenda en kan het aftellen beginnen.”

 

 

Eén weekend, drie wedstrijden

“Southampton was een van de vier Engelse profclubs die ik nog nooit had zien spelen. Bovendien stond met Pasen dit jaar, voor het eerst in zes seizoenen, de derby tegen de gehate rivaal Portsmouth op het programma: een topwedstrijd, hoog op mijn lijstje dus, eentje die ik perse wilde bezoeken. Dat denken natuurlijk meer mensen, maar het lukte me uiteindelijk om aan kaartjes te komen. Omdat de wedstrijd al om 13.00 uur zou beginnen, reisden we een dag eerder al af. Goede Vrijdag is in Engeland een vrije dag, dus volop wedstrijden. We besloten twee ‘lower league’ clubs te bezoeken.”

 

Doing the 116

 

Dag 1:
De oversteek en twee wedstrijden

7:30 Vertrek uit Tilburg. We halen in Antwerpen nog een derde persoon op.

9:30 Aankomst bij de Kanaaltunnel in Calais voor de paspoortcontrole. Gelukkig is niemand het paspoort vergeten, we mogen door en nemen een eerste bakje koffie (en een croissantje) bij de terminal, voordat we de trein op gaan.
10:50 We zijn in Engeland, in Folkestone. Nu op naar Basingstoke, een forenzenplaatsje ten westen van Londen.
12:40 In Basingstoke zoeken we een restaurantje op om alvast een bodem te leggen voor de rest van de dag.

 

Doing the 116


13:30 Richting het stadion. Dat doet niet onder voor veel Topklassers in Nederland. Naast het stadion zit een pub. Met voetbal op het scherm en lekkere pints is het daar goed toeven.
14:15 De pub zit erg vol, ook met fans uit Woking, de koploper.
Ieder praat met elkaar, van enige agressie is geen sprake.
14:30 We besluiten het stadion in te gaan om alvast wat sfeer te proeven.

15:00 De wedstrijd begint. Iedereen staat door elkaar heen, alleen de fanatiekere fans staan achter het doel waar hun team aanvalt.

16:45 Het wordt 1-3. Woking is zo goed als zeker kampioen en de fans vieren alvast feest.
17:45 We komen aan in Arundel, waar we een pub opzoeken.
Het eten is geweldig en de pints smaken ook erg goed. Eigenlijk is het bijna jammer dat we naar een wedstrijd moeten.
19:00 Een half uurtje voor aanvang gaan we naar het stadionnetje voor de bekerfinale tussen Littlehampton en East Preston.
19:30 De wedstrijd start. Voor dit niveau is 600 toeschouwers heel behoorlijk.
19:33 East Preston komt op 1-0 en zal deze wedstrijd makkelijk winnen.
19:35 Ik word aangesproken door een groundhopper. De rest van de eerste helft bespreken we het wel en wee van het Engelse voetbal.
21:15 Uiteindelijk wordt het 5-1 voor East Preston.
22:00 We komen aan in Southampton, waar we een hotel hebben geboekt voor deze nacht. Even later duiken we het nachtleven in, dat - zoals overal in Engeland - veel schaarsgeklede vrouwen aantrekt.
02:00 Tijd om naar bed te gaan, want voor morgen staat er een belangrijke wedstrijd op het programma.

Dag 2:
Match day, derby day

8:00 Opstaan, het is matchday. Tijd voor een ontbijtje in het hotel.
Ze hebben boterhammen en jam, maar ook vettige worstjes, bloedworst, gefrituurde tomaten en witte bonen in tomatensaus voor de liefhebber.

9:30 We gaan even de stad in voor koffie. Daar lopen al allemaal mensen in shirts van Southampton. Overal hangen ook posters ter nagedachtenis aan de Titanic, die hier precies honderd jaar geleden vertrok.
11:00 Twee uur voor de wedstrijd lopen we richting het stadion.
Daar staat al redelijk wat volk om de spelersbus op te wachten.
Voor die van Southampton wordt geklapt, terwijl die van Portsmouth wordt uitgefloten.
11:30 Rondom het stadion wordt gezongen, gegeten en worden de laatste nieuwtjes over Southampton uitgewisseld.
12:30 Tijd om het stadion binnen te gaan. Het zit al aardig vol en de fans van Southampton en Portsmouth wisselen wat onvriendelijkheden uit.

13:00 Het St. Mary’s Stadium is tot op de laatste plek uitverkocht. 

Er wordt zo hard gezongen dat mijn trommelvliezen suizen.
Het gezang over en weer is te vergelijken met de Old Firm in Schotland.
13:27 Billy Sharp scoort de 1-0 voor Southampton en het stadion ontploft. We staan naast het uitvak en veel mensen om ons heen maken aftrekgebaren richting de Pompey-fans.
13:36 Chris Maguire scoort de 1-1. Vanuit het blauwe uitvak komt een orkaan van geluid onze richting in. Eén supporter kan het niet kanaliseren en gaat het veld op om te dansen. Hij wordt afgevoerd.
13:45 Rust. Eindelijk is het even stil om me heen. Mijn oren kunnen weer even herstellen.
14:44 In de laatste minuut scoort Billy Sharp de 2-1. Om me heen hebben volwassen mannen tranen in hun ogen. Niet alleen zijn ze op weg naar promotie, maar Portsmouth is zo goed als gedegradeerd bij deze stand.
14:48 Diep in blessuretijd maakt David Norris de 2-2. Hij springt het uitvak in en wordt door tientallen mensen geknuffeld.
14:49 De wedstrijd is afgelopen, het gezang tegen elkaar nog lang niet.

 

Doing the 116


15:10 We besluiten maar eens naar huis te gaan.
17:00 Aankomst bij de Kanaaltunnel. Wederom de paspoortroutine.
22:30 We zijn weer in Tilburg. In zo’n 36 uur hebben we drie wedstrijden gezien, veertien goals geteld, een topsfeer meegemaakt in Southampton en leuke ontmoetingen gehad met fans.
23:30 Na de dvd-speler te hebben ingesteld om Match of the day en The Football League Show op te nemen, kruip ik bij mijn vriendin in bed. Het was weer een mooi tripje.

 

Gegrepen door de bedevaart van Joris? Volg zijn blog: www.doingthe116.com.

 

Doing the 116