Film van Nederlands Elftal uit 1912 gevonden

De website Sportgeschiedenis.nl heeft de oudste filmbeelden van het Nederlandse Elftal gevonden. Het gaat om opnames van Nederland – België van 28 april 1912. De beelden liggen bij het nationale filminstituut EYE, dat er alleen zelf nog niet bewust van was dat het deze bijzondere beelden in bezit had.

 

Door: Jurryt van de Vooren, Sportgeschiedenis.nl 

 

De site 'Film in Nederland' van EYE bevat heel oude en heel bijzondere filmbeelden. Bij toeval ontdekte Sportgeschiedenis.nl hier de opname uit 1912, waarvan na onderzoek bleek dat dit hierop een verslag staat van de interland Nederland – België in Dordrecht. Ter vergelijking werd gezocht in historische kranten- en fotoarchieven, waarna het overtuigende bewijs werd geleverd dat deze film inderdaad van Oranje is. Hiermee heeft EYE dus opeens een film in bezit, die van nog grotere historische waarde is dan aanvankelijk gedacht.

 

We zien legendarische vooroorlogse voetballers als Bok de Korver van Sparta en keeper Just Göbel van Vitesse. Ook Gé Fortgens is te zien, de allereerste Ajacied ooit die voor het Nederlands Elftal werd geselecteerd. Een voetbalfilm van honderd jaar oud, en een beetje, uit een vergeten tijd - heel bijzonder!