Op de fiets Oranje achterna

In aanloop naar 9 juni, als Nederland aftrapt tegen Denemarken, verplaatst een immens Oranje-legioen zich richting Polen en Oekraïne. Tussen de karavaan van auto’s, bussen en vliegtuigen vol voetbalfans zijn ook fanatiekelingen die liever een uitdagendere vorm van vervoer kiezen. Zoals Mari en Ria van der Doelen uit Vinkel. Zij gaan op de fiets! Afstand tot de Poolse grens? Een kleine 1.200 kilometer.

 

Mari en Ria van der Doelen

 

Bij de nationale massahysterie die tijdens een eindtoernooi rondom het Nederlands Elftal losbarst, lijken de gekste dingen normaal. Niemand kijkt nog op van volwassen mannen die verkleed als indiaan Robin van Persie aanmoedigen of hordes vrouwen die in jurkjes van een Brabantse bierbrouwer volhouden dat ze precies weten wat buitenspel is. Maar als je vertelt dat je op de fiets naar Polen gaat, dan levert dat toch verbaasde blikken op. Zo vreemd is het niet, vindt Mari van der Doelen: “Sinds 2006 reizen Ria en ik naar de EK’s en WK’s waar Oranje speelt.

 

We hebben in Duitland, in Oostenrijk en Zwitserland en Zuid-Afrika fantastische voetbalvakanties gehad. Het WK in 2010 was natuurlijk super! Drie weken lang met een geweldige groep Oranjefans, 175 auto’s, bussen, campers en trucks, dwars door een uitzonderlijk land. We hebben het Krugerpark bezocht, gevoetbald in een township,
bij -13 ˚C overnacht in een tentje, Kaap de Goede Hoop gezien, genoten van het uitzicht vanaf de Tafelberg en flink gefeest rondom de wedstrijden van Oranje. Dat was echt de voetbalreis van ons leven!”

 

Fans op de fiets

Ook dit EK mogen de mannen van Van Marwijk op de support van de Vinkelnaars rekenen. De Oranjecamping strijkt dit keer neer in Oekraïne, maar zonder Mari en Ria. “Dat land trekt ons niet en ligt op 2.400 kilometer, wat ons betreft te ver om met de caravan te gaan. Daarom zochten we naar een alternatief. Dat werd al snel de fiets.” Het stel trapte eerder al eens naar Rome en Santiago de Compostela, onvergetelijke fietsvakanties. Bovendien maakten ze tijdens het WK 2006 al vele kilometers door Duitsland. “Vanuit de Oranjecamping in Leipzig maakten we regelmatig fietstochten. Prachtig!” Die tochtjes leverden veel aanspraak op. Ria: “Het sentiment dat hier nog wel eens heerst richting onze oosterburen vind je over de grens niet terug, is onze ervaring. Duitsers zijn heel spontaan en behulpzaam. Een paar Hollanders op de fiets vinden ze bovendien reuze interessant.” Mari: “Midden in een bos kwamen we eens een man tegen van een jaar of 65. Op een damesfiets, hondje achterop. We informeerden naar fietsroutes en raakten aan de praat. Anderhalf uur later wisten we alles over de ‘wende’ en hoe vroeger alles beter was. Ik vergeet dat menneke nooit meer!”

De wave

Samen met dorpsgenoten Mari en Diny van Lanen stappen ze op 4 juni op de fiets, ‘een échte, geen elektrische’! De eerste etappe gaat van Vinkel richting Arnhem, waar ze aanhaken op fietsroute R1.
De route, die start in Boulogne bij Calais en loopt tot aan Sint-Petersburg, slingert langs sfeervolle Duitse dorpjes, prachtige Hanzesteden en uitgestrekte natuurgebieden. “We combineren cultuur en vakantie vieren met voetbal”, zegt Mari.
De poulewedstrijden van Oranje bekijken ze onderweg in Duitsland. “Op de dagen dat Nederland moet spelen, gaat onze oranje outfit aan en versieren we de fiets met een slinger en vlag. We laten natuurlijk wel zien dat we Hollanders zijn! Reken maar dat dat aanspraak oplevert. Het is mijn doel om op een plein met een groot scherm, tussen de Duitsers, een keer goed de wave in te zetten!” Als Oranje op 17 juni de laatste poulewedstrijd tegen Portugal speelt, is de Duits-Poolse grens voor de fietsende fans niet ver meer. “We zullen nog wel net in Duitsland zijn, dus het is te hopen dat Oranje wordt uitgezonden. Duitsland speelt namelijk gelijktijdig zijn laatste poulewedstrijd.”

 

Kaartjes voor de kwartfinale

Het optimisme over de prestaties van Oranje is groot. Mari en Ria vertrouwen er blind op dat de poulefase wordt overleefd. Kaartjes voor de kwartfinale gaan immers in de achterzak mee. “Het is even afwachten of we eerste of tweede in de poule worden. Dat bepaalt namelijk waar de kwartfinale wordt gespeeld. We kunnen op dat punt in de route linksaf slaan naar Gdansk of rechtsaf naar Warschau.
Als we krap in de tijd komen, pakken we voor het laatste stukje de trein, want die wedstrijd willen we natuurlijk niet missen!” Ook over een verder vervolg van het toernooi wordt al hardop gedroomd. “Stel dat we eerste worden in de poule, dan spelen we de halve finale op 28 juni ook in Warschau. Daar zijn wij dan nog, want pas op 29 en 30 juni reizen we met de nachttrein terug. Zodat we op tijd thuis zijn om de finale te kijken!”

 

Benieuwd hoe Mari en Ria het WK in Zuid-Afrika beleefden? 

Lees het verslag van hun 21-daagse voetbalvakantie op www.welikefans.com/wk2010 

 

Mari en Ria van der Doelen