De beste voetbalblogs

Met stip op één 

Football Culture
Waarom kijken?
Dit zijn gasten die snappen dat voetbalsupporters een eigen cultuur hebben. Een cultuur die niks te maken heeft met capuchons, stadionverboden, de hype van de dag, geschminkte clowns en sponsortribunes. Maar een cultuur die draait om de liefde voor kleine authentieke aspecten in het hedendaagse voetbal. Om design, muziek, ultra’s, tifo, choreo, songs, tattoos, graffiti, stickers. Om gebreide voetbaltruien, fanzines en voetbalvelden van over de hele wereld. Om de geur van sigaren en de smaak van platgeslagen pints in Engelse pubs. Om oude houten tribunes en de meligheid van de terraces. Om culthelden als Simon Kistemaker! Om met je vrienden in de auto stappen om naar de andere kant van het land te rijden voor weer een klotewedstrijd van je clubje.

 

Football Culture is zo veel leuker dan VI. Footballculture is écht, het is cult, inspiratie en de sfeer die elke voetbalsupporter begrijpt én grijpt.


Winnen, winnen, winnen! 

Weet je wat Football Culture écht extreem cool maakt? Dat ze We Like Fans supporten! We mogen namelijk drie shirts uit hun eigen collectie cadeau doen (check de collectie hier op FreshCotton). 

 

Maar daar moet je wel iets voor doen! Like of tweet dit artikel! (zie onze share-buttons onderaan de pagina) - uit alle enthousiastelingen grabbelen we de drie winnaars!

 

Meer moois

Door de benen

Waarom kijken? Humor om te lachen. Lookalikes, bizarre bloopers en heel veel leuke YouTube-filmpjes. Zoals van die ene held die de Champions League-hymne liet spelen tijdens zijn bruiloftsceremonie.

Doing the 116
Waarom kijken? Je voelt jezelf een klein beetje groundhopper als je deze geweldige reisverslagen en sfeerimpressies van stadions in Engeland en Schotland leest. Doel: ze alle 116 bezoeken! Bovendien vind je er achtergrondverhalen over de adoratie voor Le God. Altijd goed dus.

Stadiongebod
Waarom kijken? Een weblog ter behoud van het voetbalcultureel erfgoed. Begon als blog over voetbalreizen, maar geeft nu in woord en beeld het oude vertrouwde gevoel van een voetbalstadion, de tempel waar voetbalfans hun (twee)wekelijkse religie belijden.

 

Extra tips (niet in het boek)!

Voetblah 

Waarom kijken? Met grootheid Nick Hornby (ren nu naar de bieb en leen ‘Fever Pitch’) als voorbeeld, schrijft cultvoetbalweblog Voetblah dagelijks kritisch, knipogend en opiniërend over amateur- en profvoetbal.


Witte leeuwen 
Waarom kijken?  Als je geboren wordt als fan van Telstar dan moet je er maar het beste van zien te maken toch?! Dat lukt vrij aardig, want het absurdisme viert hier hoogtij!

 

De grens over

Fototorcida

Waarom kijken? Blogger Gabriel Uchida gelooft in de woorden van Bill Shankly: “Voetbal is veel meer dan een kwestie van leven of dood.” Als je de fantastische foto’s van de Braziliaanse voetbalbeleving ziet, kun je niet anders dan het met deze woorden eens zijn.

Who ate all the pies
Waarom kijken? Elke iets te dikke voetballer wordt in Engelse stadions toegezongen met de supportersklassieker Who ate all the pies! Geheel in die geest duikt dit blog op de smakelijke randzaken van voetbalcultuur in Engeland. Ook populair vanwege de vele WAG’s. Zoek maar op.


Fútbolita
Waarom kijken? Journaliste Ash Hashim is de drijvende kracht achter Fútbolita a.k.a.The female football voice. Speciaal voor de vrouwelijke voetbalfans volgt ze voetbalcultuur in Spanje, Italië, Europa en Latijns Amerika. Niet zonder succes: Fútbolita interviewde al helden als David Villa, Xavi, Fernando Torres, Romario and José Mourinho.

 

Football Blog Top 100 (en twee extra tips van eigen bodem)

James Dart, sport-redacteur voor The Guardian, publiceerde een Top 100 Voetbalblogs met de aanbeveling "I thoroughly recommend losing yourself in as many of the following as possible". Liefhebbers, opgelet: dit kan je enkele uren van je vrije tijd gaan kosten. Maar dan hoef je tenminste niet thuis op de bank Lingo of Goede Tijden, Slechte Tijden mee te kijken. Om het je makkelijk te maken, geven wij je twee voorzetjes. De complete lijst vind je hier!

 

In bed with Maradona

Waarom kijken? Een blog met zo'n goeie naam mag je sowieso niet missen. Maar naast de fantastische voorbeschouwing op EK2012, bloggen ze ook over het fotoboek van Nederlandse documentaire fotograaf Dirk-Jan Visser: 'OFFSIDE - Football in Exile'. Pareltje!

A Football Report 

Waarom kijken? De eerste reden: dit geweldige filmpje van Montpellier-fan, YouTube-legende en freestyle voetballer Rémi Gaillard bijvoorbeeld.