Honderd keer Hollands goud

Bas Verwijlen (schermen), Marianne Vos (wielrennen), Henk Grol (judo), Ranomi Kromowidjojo (zwemmen) en Marrit Bouwmeester (zeilen) dromen er waarschijnlijk elke nacht over. Olympisch goud: het hoogst haalbare, die ultieme prestatie, het gedroomde resultaat van jarenlang afzien. De officiële teller voor Nederland staat op 100.

 

Het Wilhelmus klinkt, het rood-wit-blauw wordt gehesen en de felbegeerde gouden plak wordt omgehangen. Bloed, zweet en tranen worden vergeten en ingewisseld voor eeuwige roem als Olympisch kampioen. Roeiers François Brandt en Roelof Klein waren de eerste Nederlanders die dat presteerden. Zij wonnen in 1900 in Parijs de twee met stuurman. Die stuurman werd overigens vlak voor de finalerace nog gewijzigd. De zestig kilo van Herman Brockmann - de stuurman in de series - werd ingenomen door een in de haast opgetrommeld Frans jongetje.

 

Honderd of toch niet?

Honderd gouden medailles vergaarde Nederland in de historie van de Olympische Spelen. Volgens de officiële criteria van het Internationaal Olympisch Comité en de nationale sportkoepel NOC*NSF althans, want de geschiedenis is op meerdere manieren te interpreteren. De International Society of Olympic Historians telt 109 Nederlandse Olympische kampioenschappen en Wilfred van Duuren, schrijver van Hollands goud - Alle olympische kampioenen houdt het op 103. Dat zijn dan weer 101 sportieve titels en 2 kunsttitels. Want 2 Nederlanders wonnen een gouden medaille in de Olympische kunstcompetitie, van 1912 tot 1948 officieel onderdeel van de Olympische Spelen.

Medaillespiegel

Inge de Bruijn, Leontien van Moorsel, Charles Pahud de Mortanges en Fanny Blankers-Koen verzamelden ieder 4 gouden medailles en voeren daarmee de nationale medaillespiegel aan. Op mondiaal niveau vinden we Nederland op de 17de plaats. Amerika steekt met kop en schouders boven iedereen uit met in totaal 2549 Olympische medailles, waarvan 1015 gouden. Met 25 medailles, 12 gouden, 9 zilveren en 4 bronzen, bezette Nederland tijdens de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney de 8ste positie in de medaillespiegel. Dat was, sinds de Spelen van 1948, de enige keer dat Nederland in de top 10 van het uiteindelijke landenklassement belandde. In Londen vallen er deze zomer 302 gouden medailles te verdienen. Bas, Marianne, Henk, Ranomi en Marrit gaan voor goud, maar wie wint nummer 101?

 

Hollands goud zet alle verhalen en feiten van Nederlandse goudwinnaars op een rij. Bijvoorbeeld hoe Anton Geesink in 1964 de judowereld op zijn kop zette en heel Tokyo in verdriet dompelde.
En de 0,06 seconde voorsprong die veertig jaar later in Sydney op het koningsnummer van de zwemsport, de 100 meter vrij, voldoende bleek voor Pieter van den Hoogenband. Win het boek op www.welikefans.com/winnen