Column Jurryt van de Vooren

Bevolking redde Olympische Spelen van 1928


Alleen in 1928 heeft Nederland de eer gehad de Olympische Spelen te mogen organiseren. Het Nederlandse publiek speelde hierbij een grote rol, want als dat niet in actie was gekomen, was dat evenement hier nooit geweest. 

 

Op 3 november 1928 was het feest in het Olympisch Stadion. Enkele maanden na afloop van de Olympische Spelen van Amsterdam kwamen de organisatoren nog één keer bij elkaar om het grote succes te vieren. Het klinkt nu misschien wat vreemd, maar de aanwezigen waren vooral blij dat ze enkele jaren eerder in de steek waren gelaten door de Nederlandse politiek, die geen subsidies had gegeven aan de organisatoren van de Spelen. Dat was namelijk het moment geweest dat de bevolking zich ermee ging bemoeien en zelf in korte tijd de benodigde miljoen gulden ophaalde.

 

Of het nou in Almelo was, Den Haag, Veendam, Amsterdam, Nijmegen, Brielle, Oisterwijk, Assen of Harlingen - íedereen deed mee. Zelfs Nederlanders in het buitenland haalden geld op: ‘Het Comité tot Steun aan de Olympische Spelen in Nederland Sumatra’s Oostkust heeft bereids een bedrag van ruim f 40.000,- gestort.’ Zonder enig probleem werd dat miljoen opgehaald - in onze tijd bijna 16 miljoen euro! 

 

“Wat de staat ons onthield”, zei een sportofficial daarom op die derde november, “werd door het Nederlandsche volk gegeven. Zóó namen de Spelen een plaats in het volksleven in, zóó werd onze onderneming inderdaad een nationale, zóó is het beter geweest!” Hij hief het glas op de Nederlandse bevolking en nam een slok. De andere organisatoren van 1928 deden hetzelfde, omdat ze wisten dat de Olympische Spelen zo’n groot succes waren geworden omdat heel Nederland zich ermee had bemoeid.

 

Wat de officials van 1928 natuurlijk niet wisten, is dat bijna honderd jaar later Nederland die Spelen opnieuw wil organiseren. Amsterdam 1928 is zo opnieuw in onze gedachten, met daarbij één wijze les: doe het zelf als Nederlandse bevolking en wacht

 

Jurryt van de Vooren

 

 

 

Jurryt van de Vooren is sporthistoricus (de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord), webredacteur bij Andere Tijden Sport, voormalig columnist voor onder meer NuSport, Nu.nl en NRC Handelsblad, eigenaar van de website Sportgeschiedenis.nl en werkzaam voor het Olympisch Stadion Amsterdam.

Volg Jurryt via www.twitter.com/jRRT