BMX'er Raymon van der Biezen: ‘Alles uit de kast halen’

Hij traint dagelijks, vergt het uiterste van zijn lichaam en vóélt de vooruitgang. Fietscrosser Raymon van der Biezen is hard op weg om topfit aan de start van de BMX-wedstrijden in Londen te staan. Op zijn tweede Olympische Spelen wil de 25-jarige Heeschenaar volle bak presteren, ondanks, of misschien wel juist vanwege zijn onzekere thuissituatie. Enkele weken geleden werd Raymons moeder namelijk in het ziekenhuis opgenomen met het Guillain-Barré syndroom. “Ik weet zeker dat zij wil dat ik voluit ga.”

 

Twee intens belangrijke gebeurtenissen in je leven overlappen elkaar. Dat moet onwijs moeilijk zijn. “Het is voor ons allemaal een heel lastige situatie. Mijn moeder werd begin juni opgenomen in het ziekenhuis met het Guillain-Barré syndroom, een zenuwaandoening. Waarschijnlijk is dat het gevolg van een longontsteking. Ze kan niets meer bewegen, maar is wel bij bewustzijn. Het kwam heel onverwacht voor mij, mijn broertje en mijn vader. Het gemis is thuis heel erg merkbaar.”

Wat is de kans op herstel? “Er is sinds haar opname niet veel veranderd, al heeft ze onlangs haar teen een stukje bewogen en haar kuit een héél klein beetje aangespannen. Dat is natuurlijk positief, al is het maar iets heel kleins. Het is heel onwennig om je moeder zo in bed te zien liggen. De meeste mensen komen er uiteindelijk weer redelijk bovenop, al weet je niet of het ooit weer 100% wordt. Niemand kan je op papier meegeven hoe het herstel gaat.”

Ben je je dan niet met een enorm dubbel gevoel op de Spelen aan het voorbereiden? “Dat heeft twee kanten. Ik sta iedere dag op met het gevoel: ‘Ik ga er tegenaan’. Ik wil keihard trainen en mijn best doen om een goede prestatie neer te zetten, juist voor mijn moeder. Aan de andere kant ben je heel veel bezig met de vraag hoe ze hier uit komt. Ik kan niet doen alsof er niets aan de hand is, ook niet nu ik voor het belangrijkste sporttoernooi van mijn leven sta.”

Hoe gaat het, sportief gezien? “Ik ben fysiek best redelijk, ik merk dat er weer vooruitgang in zit. Ik ben net hersteld van een polsoperatie en ingescheurde enkelbanden en die blessures ijlen af en toe nog wat na. Maar de stijgende lijn is er en ook het zelfvertrouwen groeit. Ik fiets harder en krijg langzaam het gevoel dat ik twee jaar geleden had, toen ik in Europa wedstrijden wist te winnen. Bovendien word ik fantastisch begeleid door het medisch team. Iedereen wil dat we topfit op de Spelen staan. We zijn met z’n allen echt ergens naartoe aan het werken.” 

 

Hoe schat jij je medaillekansen in? “Mijn eerste doel is de finale bereiken, dat is de top-acht. Als je daar staat, maak je allemaal kans op het podium. Er doen 32 rijders mee aan de Spelen en daarvan zijn er toch echt wel 27, 28 echte wereldtoppers. Geluk is in onze sport ook een bepalende factor. Je moet bijvoorbeeld hopen dat niemand jou ondersteboven fietst.”

 

Maar, concreet: die finale zit erin, toch? “Het blijft afwachten, maar ik zie mezelf wel bij de beste acht. Sta ik in de finale, dan kan er van alles gebeuren. De onderlinge verschillen heel klein en als het hek valt, gaan er echt acht halve zolen naar beneden. Maar heb ik mijn dag en valt alles op z’n plek, dan zit het podium er zeker in.” 

Foto: BMXnews.com


Mocht je een medaille pakken, dan zullen je ouders dat via de televisie moeten volgen. “Ja, zij zijn er door de situatie thuis helaas niet bij. Voor mij persoonlijk is dat niet zo erg. Natuurlijk is het leuk als er familie, vrienden en supporters zijn, maar ik zit toch vooral in het Olympisch dorp en moet me op de wedstrijden concentreren. Ik vind het wel heel erg voor mijn ouders zelf. Zij zijn er al voor me sinds mijn vierde, hebben me altijd gesteund en hebben veel voor me over gehad. Hun droom valt nu een beetje in duigen. Ik wil óók voor hen voor het allerhoogste gaan. Ik weet zeker dat mijn moeder niets liever wil dan dat ik mijn uiterste best doe, zij zou het er niet mee eens zijn als ik nu vanwege haar situatie de kantjes eraf zou lopen. Zij wil dat ik er alles aan doe om in Londen een topprestatie neer te zetten. Dat is voor mij een extra drijfveer om alles te geven, zodat ik er straks helemaal klaar voor ben.”

 

Het BMX-programma op de Olympische Spelen:

08 augustus - Tijdrit 
09 augustus - Kwartfinales
10 augustus - Halve finales & Finale 

   

 

 

Raymon van der Biezen 

Bijnaam: Bies

Nummer: 121
Geboortedatum: 14 january 1987
Woonplaats: Heesch 
Lengte: 181cm
Gewicht: 80kg
Sport: Pro BMX-Racer - Elite Men
BMX sinds: 1991, age 4
Hoogtepunt: Olympische Spelen 2008
Websitewww.raymonvdbiezen.com

Twitter:  @raymonvdbiezen

 

Veel media-aandacht voor de Olympische BMX-ploeg met Raymon van der Biezen, bekijk deze reportages:

- Hart van Nederland, SBS6

- NOS Studio Sport