"Stratego een Olympische sport, waarom niet?"

Het is alweer zo’n dertien jaar geleden, maar Johnny van Geffen herinnert het zich nog als de dag van gisteren. De Eerdenaar werd in 1999 in Londen wereldkampioen in, jawel: Stratego. Inmiddels beoefent de 44-jarige Johnny zijn sport niet meer zo fanatiek, maar zeg hem niet dat Stratego ‘maar gewoon een spelletje’ is. “Stratego is absoluut geen spel, het is pure topsport!”Dat meen je serieus? Stratego is topsport?

“Jazeker. Alles zit erin: inzicht, tactiek, geheugen, lef, geluk, noem maar op. Zonder training en voorbereiding win je geen WK. Uitgesloten. Wat mij betreft heeft Stratego zelfs meer inhoud dan dammen en schaken bij elkaar. Het is veel dynamischer.”

 

Goed, topsport dus. En jij was de beste van de wereld.

“Ja. Al moet ik zeggen dat de wereldtop klein is: Stratego is vooral populair in Nederland, België, Duitsland, Amerika en een beetje in Engeland. Een van mijn meest memorabele wedstrijden was bijvoorbeeld tijdens dat WK, tegen de toenmalige Duitse kampioen.”

 

 

Aha, een Nederland-Duitsland. Vertel.

“Die Duitser moest en zou wereldkampioen worden, hij was er helemaal klaar voor. In de wedstrijd viel hij aan als een gek. Op een gegeven moment zat ik in de tang: mijn vlag stond open en ik was zo goed als dood en begraven. Totdat hij mijn luitenant liet lopen. Ik liep er zijn veld mee op, eigenlijk deed ik maar wat. Toen begon hij te praten, wat hij eigenlijk nooit deed. Hij leek zenuwachtig te worden. Toen hij récht voor mijn vlag stond, wist ik: ik heb nog één kans. Links of rechts. Ik gokte, draaide zijn stuk om – bleek het zijn vlag te zijn.” 

 

Een gelukstreffer dus?

“Absoluut. Het werd toen helemaal zwart voor mijn ogen. Ik heb mijn stoel weggeschoven, ben weggelopen naar een andere zaal, heb mijn vuist gebald en keihard staan schreeuwen. Pure ontlading! Kom ik bij mijn positieven, sta ik midden in een zaal met honderdvijftig schakers.”

 

Oeps…

“Oeps, ja. Ik heb me ook verontschuldigd. Maar het was een fantastisch moment. Het mooiste was: die Duitser was zó verbouwereerd, die stónd erop het Strategobord te kopen. ‘Hier wordt nooit meer op gespeeld!’ riep hij. Later bleek dat er op precies hetzelfde moment bij hem thuis een boekenkast was ingestort. Zomaar. Het is de meest bizarre partij die ik ooit gespeeld heb.”

 

En je titel? Heeft dat nog wat losgemaakt?

“Ik heb in de week erna heel wat interviews gedaan: De Telegraaf, de Volkskrant, Brabants Dagblad, Omroep Brabant, bij Edwin Evers op de radio, noem maar op. Het mooiste was toen Dennis Hoebee belde, destijds producer van AVRO Arbeidsvitaminen. Ik mocht een top-drie doorgeven en kreeg presentator Wim Rigter aan de lijn, die inmiddels helaas is overleden. We hebben toen drie kwartier zitten kletsen alsof we elkaar al jaren kende.”

 

Ok, Johnny, maar nu: tips. Waarom winnen wij niet zomaar van jou?

“Omdat amateurs doorzichtig spelen. Vlag in de hoek, bommen ervoor. En: jullie geven je stukken te snel prijs. Meteen met een majoor gaan lopen als je weet waar een luitenant staat, dat soort dingen. Ik heb eens gespeeld tegen een lokale verslaggever. Die dacht wel even te winnen. Binnen een kwartier lag ‘ie er twee keer kansloos af. De cameraman lag dúbbel van het lachen.”

 

Geef eens wat handige tips dan…

“Doe net alsof je met je maarschalk nét te laat achter de generaal van de tegenstander aangaat. Met een beetje geluk loopt ie enthousiast op een van je bommen. En: let op lichaamstaal!”

 

Lichaamstaal?

“Zeg bijvoorbeeld plotseling: ‘Hey, je vlag is omgevallen’. Tien tegen één dat je tegenstander meteen naar een bepaalde hoek kijkt. Weet je dat ook meteen.”

 

Vuilak. Jij zult wel rijk zijn geworden met zulke trucs.

“Het WK heeft me 888 Engelse ponden opgeleverd, destijds zo’n drieduizend gulden. Het was de op één na hoogste prijs ooit in Strategotoernooien. Maar verder moet ik gewoon werken voor mijn geld.”

 

Tot slot: Stratego, een Olympische sport?

“Waarom niet? Ik vind het vreemd dat er niet één Olympische denksport is. Schaken niet, dammen niet, niets. Wat mij betreft kan het gemakkelijk.”