Petje op, petje af!

De antwoorden van de 'sporters-met-bijnamen'-quiz

1- De Colombiaanse wielrenner Fabio Parra debuteerde in 1985 in de Tour met een overwinning in het jongerenklassement. De klimmer die ook goed kon tijdrijden, reed jarenlang in de top 10 van de Tour en werd in 1988 zelfs derde. Hoe luidde zijn bijnaam?

Petje op: De Aap

2 - Federico Bahamontes werd beroemd door zijn ‘gevleugelde’ rijstijl in het hooggebergte. Hij won in de jaren vijftig en zestig één keer de Tour (1959) en zes keer de bolletjestrui. De legende wil dat Bahamontes op de top van een col op zijn concurrenten wachtte.
Wat was zijn bijnaam?
Petje af: De Adelaar van Toledo


3 - Wim van Est was een beresterke wielrenner met een ontembare strijdlust. Van Est was een bedreven solorijder, vaak alleen op kop in lange, zware wedstrijden. ‘De beul van ‘t Heike’ won de Ronde van Vlaanderen in 1953 en de monsterrit Bordeaux-Parijs in 1950, 1952 en 1961. Wat was een andere bijnaam van Van Est?
Petje af: De Lokomotief

 

4 - De pezige Bretons wielrenner Jean Robic was ondanks een hoekige, lelijke manier van klimmen, vooral sterk in de bergen. Met name in de Pyreneeen voelde hij zich in zijn element. In de Tour van 1947 legde hij daar de basis voor de eindzege. Wat was zijn bijnaam?
Petje af: Biquet


5 - Johan van der Velde won drie keer het puntenklassement van de Giro, een hele reeks grote etappewedstrijden waaronder de Dauphiné Libéré, de witte trui (1980) en de derde plaats (1982) in de Tour. Na zijn carrière raakte hij op het slechte pad en werd betrapt bij diefstal. Dat leverde hem een treiterige bijnaam op, welke was dat?
Petje op: De Grasmaaier

- Halverwege de jaren tachtig won Guido Bontempi de klassiekers Gent-Wevelgem en Parijs- Brussel alsmede drie ritten in de Tour en vijf in de Giro. In de Giro won hij bovendien het puntenklassement. Bontempi dankte zijn bijnaam aan zijn wijze van sprinten. Hoe luidde die?
Petje op: De Buffel

- De Amerikaan Greg Lemond bouwde als een imposante erelijst op: hij won drie keer de Tour (1986,1989 en 1990) en twee keer het wereldkampioenschap (1983, 1989). Daarmee was hij de eerste niet-Europeaan die wereldkampioen wielrennen werd en de Ronde van Frankrijk won. Wat was zijn bijnaam?
Petje op: De Cowboy

- Bernard Hinault won vijf maal de Tour, 28 Tour-etappes, droeg 77 keer de gele trui, schreef de Giro op zijn naam, was wereldkampioen en geldt als een van de beste tijdrijders uit de geschiedenis. Bovendien was Hinault een man met gezag in het peloton. Welke bijnaam leverde hem dat op?
Petje op: Le Blaireau (De Das)

- Bokser Cassius Clay (later: Muhammad Ali) was de grootste fan van zichzelf, beledigde tegenstanders en riep regelmatig ‘I am the greatest’. Zijn praatjes en grote mond leverde de man uit Louisville een weinig vleiende bijnaam op. Was dat…
Petje op: Louisville Lip
 
10 - Luxemburger Charly Gaul won twee keer de Giro en twee maal het bergklassement in de Tour en was op zijn best wanneer er bij noodweer geklommen moest worden. IJskoud, sneeuw, hagel of striemende regel, de pure klimmer Charly Gaul was niet meer te stuiten. Wat was zijn bijnaam?
Petje op: De Engel van het Hooggebergte

 

Gino Bartali

 

11 - Gino Bartali behoort tot de grootste renners uit de wielergeschiedenis en was in eigen land mede vanwege zijn gelovigheid mateloos populair. Hij bouwde een gigantisch palmares op met zeges in de Tour (1938, 1948), de Giro (1936, 1937, 1946) De Ronde van Lombardije (1936, 1939, 1940) en Milaan-San Remo (1939, 1940, 1950). Wat was zijn bijnaam?
Petje af: De Monnik

 

12 - Tom Simpson won in 1963 Bordeaux-Parijs, in 1964 Milaan-San Remo, in 1967 Parijs-Nice en werd in 1965 wereldkampioen op de weg. Tijdens de beklimming van de Mont Ventoux in de 14e Tourrit van 1967 overleed Simpson op dramatische wijze aan de gevolgen van dopinggebruik, gecombineerd met de hitte en zijn grote inspanningen. Wat was zijn bijnaam?
Petje op: De Majoor

13 - De Canadese ijshockeyer Wayne Gretzky als speler van The Edmonton Oilers tien opeenvolgende jaren (1980-1989) verkozen tot MVP; Most Valuable Player van de NHL. Niet gek dus dat hij ook The Great Gretzky genoemd wordt, maar zijn vaste rugnummer werd zijn
bekendste bijnaam. Dat was?
Petje op: 99
 
14 - Michael Gross beheerste het mannenzwemmen in de jaren ‘80 en blonk vooral uit in de vlinderslag. In LA 1984 en Seoul 1988 zwom hij drie gouden, twee zilveren en een bronzen plak bij elkaar. Ook won hij vier wereldtitels en dertien Europese titels. Met zijn reusachtige armen leek hij op een over het water wiekende vogel, wat hem zijn bijnaam opleverde. Welke was dat?
Petje op: De Albatros

15 Harrison Dillard was jarenlang de beste hordenloper ter wereld. Hij won 82 wedstrijden op rij voordat hij ongelukkig ten val kwam in de laatste kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen in Londen (1948). Tijdens de Spelen won hij toen maar de 100 meter sprint, om vier jaar later in Helsinki wel toe te slaan op zijn specialiteit: de 110 meter horden. Hoe luidde zijn bijnaam?
Petje op: Bones
 
16 - Als kind was Wilma Rudolph lange tijd invalide, door polio kon ze pas op haar achtste haar linkerbeen goed gebruiken. Dat stond een glansrijke atletiekloopbaan niet in de weg, ze won op Olympische Spelen van 1960 in Rome beide sprintnummers plus de estafette, alles in Olympische- en wereldrecords. Welke bijnaam dankte ze aan haar oogstrelende loopstijl?
Petje op: De Gazelle

17 - René Lacoste won als een van de ‘Vier Musketiers’ (de Fransen Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet en Lacoste) alles wat er in de jaren twintig in het tennis te winnen viel. Lacoste had bovendien een speciale tactiek: hij bereidde zich grondig voor en sloeg genadeloos toe wanneer zijn opponent iets verslapte. Wat werd zijn bijnaam?
Petje af: De Krokodil

18 - Jaap Eden was de grootste Nederlandse sporter uit de 19e eeuw. In 1893 won hij het WK Schaatsen, het jaar daarna won hij alle wielerwedstrijden waaraan hij deelnam, waaronder het WK wielrennen lange afstand. In 1895 werd hij zowel wereldkampioen op de schaats als op de fiets.
Petje af: De Lokomotief

 

Extra quizvragen

1 - De immens populaire basketballer Earving Johnson maakte furore bij de LA Lakers, maar al toen hij voor Michigan State University speelde had hij een fanclub met 'zijn' nummer 33 op hun shirts. De point-guard werd meerdere malen verkozen tot MVP van de NBA en werd vijf keer NBA Champion. Wat was zijn bijnaam?

Petje op: Magic Johnson
Petje af: Air Johnson
 

2 - Vlaming Raymond Ceulemans ontwikkelde zich tot de meest veelzijdige en succesvolle Belgische biljarter en blonk met name uit in driebanden en bandstoten. Hij werd 35 keer wereldkampioen, 48 keer kampioen van Europa en 61 keer kampioen van België. Wat was zijn bijnaam?

Petje op: Mister 100
Petje af: Mister Carambole
 

3 - Rod Laver was in 1962 de tweede tennisser in de geschiedenis (na Don Budge) die het Grand Slam haalde door in één jaar Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open te winnen. In 1969 herhaalde hij dit kunststukje. Bovendien was hij in 1971 de eerste tennisprof die de grens van een miljoen dollar aan prijzengeld overschreed. Zijn tengere postuur leverde hem een mooie bijnaam op, wat was dat?

Petje op: The Kid
Petje af: The Rocket

 

4 - De Cubaan Alberto Juantorena werd op de Olympische Spelen van 1976 de eerste atleet die op de 400 én 800 meter een gouden medaille veroverde. Extra opvallend was dat Juantorena voor '76 nog nooit een 800 meter had gelopen. Dankzij zijn kenmerkende houding op de sintelbaan kreeg hij de bijnaam…

Petje op: Het Paard
Petje af: De Eend


5 - De Zweed Nils 'Nisse' Liedholm vormde samen met zijn twee landgenoten Gren en Nordahl de beroemde GRENOLI-voorhoede. Op het Olympisch voetbaltoernooi in 1948 flonkerde het trio met een gouden medaille, waarna AC Milan de volledige aanvalslinie aankocht. Zijn verfijnde houding en perfecte techniek leverde Liedholm een bijnaam op.

Petje op: De Baron
Petje af: Het Genie

6 - De Duitse superspits Gerd Muller wist met elke kans raad. Muller was een gespierde, kleine speler die dankzij perfect timen toch koppend gevaarlijk kon worden. Hij speelde een carrière lang bij Bayern München en schoot zijn land naar de wereldtitel in 1974. Wat is zijn beroemde bijnaam?

Petje op: Der Kaiser
Petje af: Der Bomber

 

7 - Manchester United-aanvaller Bobby Charlton, een van de overlevenden van de vliegramp in 1958, won met de Engelse nationale ploeg het WK van 1966 en het EK van 1968. De zwijgzame Charlton, Europees Voetballer van het Jaar 1966, was vooral bekend om zijn snelle acties, zijn duizelingwekkende dribbles en zijn harde schot. Hoe luidde zijn bijnaam?

Petje op: The Dazzler
Petje af: The Wasp

 

8 - Luigi 'Gigi' Riva was een van de beroemdste centrumaanvallers uit de geschiedenis van het Italiaanse voetbal. Zijn gevreesde linkerbeen leverde schroeiende schoten af, zijn kopkracht was formidabel en zijn energie was tomeloos. Bracht zijn club Cagliari naar de Serie A, werd veelvuldig topscorer en voerde zijn club zelfs naar het landskampioenschap. Hoe luidde zijn bijnaam?

Petje op: Het Kanon
Petje af: De Rollende Donder

 

9 - Eenmalige Nederlands international Willy Lippens speelde zijn hele carrière bij Rot Weis Essen. Scoorde in zijn enige interland de openingstreffer tegen Luxemburg in 1971. Lippens had een opvallend loopje, waaraan hij ook zijn bijnaam dankte. Welke was dat?

Petje op: De Eend
Petje af: De Ezel

 

10 - Emilio Butragueño werd een van de steunpilaren van het grote Real Madrid uit de jaren tachtig. Vormde samen met Hugo Sanchez een koningskoppel. Kon in het strafschopgebied afwachten op de kleinste kansjes om toe te slaan. Carlos Luis Menotti, een van zijn trainers, gaf hem een bijnaam.

Petje op: De Gier
Petje af: De Horzel

De juiste antwoorden vind je na de klik. 

 

Emilio Butragueno