Heerst met Twitter-lijsten en Excel-sheets

Rick Timmermans (35, senior accountmanager bij het Eindhovens Dagblad) doet al sinds 1994 serieus mee aan wielerpools. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn opa, een fanatiek Toto 13-speler, en zijn moeder, die hem de eerste jaren steevast de baas was. Il Campionissimo is de bijnaam waarmee Timmermans doorgaans speelt. Zijn eerste pool vulde hij immers in vlak nadat hij een boek had gelezen over de échte Campionissimo: Fausto Coppi.

 

Het is de laatste dag van de Tour de France 2011. Het klassement is gemaakt: Cadel Evans gaat als eerste Australiër de Tour winnen, en zal op het podium worden geflankeerd door Andy en Fränk Schleck. Ook Mark Cavendish (groene trui), Samuel Sanchéz (bolletjestrui) en Pierre Rolland (witte trui) mogen zich winnaar noemen. Maar dat is deze zondag allemaal bijzaak.

 

Vandaag is de dag dat het moet gebeuren voor Il Campionissimo.
Hij heeft van dag tot dag met de koers meegeleefd. Sterker nog:
hij volgt – net als andere jaren – het peloton al sinds januari op de voet. Hij kent de renners door en door, kan de etappeprofielen zo’n beetje dromen en heeft een brok aan ervaring. De spanning van de laatste dagen is dus niet nieuw voor hem. Alhoewel... Nog nooit was hij zó dicht bij de overwinning in zo’n grote wedstrijd. Maar het komt echt op die laatste etappe aan.
Hij besluit de truidragers als troef te spelen en enkele gerenommeerde sprinters uit zijn ploeg te laten. Gewaagd, want de laatste etappe is er traditioneel een voor de sprinters. Zijn gevoel laat hem echter niet in de steek. De geschrapte sprinters laten het inderdaad afweten en de truidragers pakken de nodige punten.
In een fotofinish jumpt Il Campionissimo die zondag over de nummers één en twee heen en wint de grootste Tourpool van Nederland, die van De Telegraaf. Il Campionissimo, alter ego van Berghemnaar Rick Timmermans, verslaat maar liefst 80.000 andere liefhebbers.

‘Mazzel met die laatste etappe’, zeggen de verliezers misschien. 

Of: ‘Het is en blijft een kansspel.’ En Timmermans is de eerste om te bevestigen dat geluk een rol speelt. Maar het gaat erom dat je de factor geluk zo min mogelijk nodig hebt. Hoe je dat doet? Door je héél goed voor te bereiden. Een vraaggesprek over kansen statistieken, kansen spreiden en rendement. Én over de liefde voor de sport natuurlijk.

 

IL Campionissimo

 

Om met de deur in huis te vallen: hoeveel heb je vorig jaar gewonnen?

Nou, hou het er maar op dat ik een hoog rendement heb gehaald en enkele leuke pools heb gewonnen.

 

Mooi, die bescheidenheid, maar we willen bedragen, keiharde cijfers…

Uhhh, nou, vooruit dan. 2011 was een heel goed jaar. In totaal heb ik met Tour de France-pools 550 euro ingelegd en 1.800 euro gewonnen: een mooi rendement. Plus die wielerfiets van De Telegraaf natuurlijk, die had een winkelwaarde van 3.500 euro.

 

IL Campionissimo

 

Alleen met de Tour de France?

Hoofdzakelijk wel. Maar ik doe het hele seizoen door met allerlei pools mee. Daarmee heb ik zo’n 500 euro winst gemaakt. De Tourpool van De Telegraaf springt natuurlijk in het oog – en daar ben ik ook trots op – maar stiekem zijn de pools die we als liefhebbers onderling met elkaar spelen net zo leuk.

Er bestaat zoiets als een ‘wielerpoolscene’?

Jazeker! Het gaat meestal om een paar honderd man, soms een paar duizend. Die komen overal vandaan: van Amerika tot Oezbekistan. We treffen elkaar met name op www.cyclingfever.com en www.zweeler.com. Daar vind je eindeloos veel statistieken en wisselen we informatie met elkaar uit. Verder volg ik veel wielrenners via Twitter-lijsten.

 

Maar wat houdt dat in: ‘volgen’. Je kunt al die gegevens toch niet onthouden?

Daar heb ik Excel voor! Van zo’n 600 wielrenners houd ik allerlei statistieken bij. Ik heb daar een eigen lijstje met criteria voor op-gesteld. Denk aan hun leeftijd, de uitslagen die ze gereden hebben, de etappesoorten die bij ze passen, hoe ze zich voelen en welke doelen ze zich voor dit seizoen hebben gesteld.

 

Maar dat is toch onmogelijk allemaal bij te houden?

Voor de gemiddelde wielerliefhebber niet, maar ik ben én statistiekgek én sportliefhebber.

 

Hoeveel tijd gaat er in die hobby zitten?

Door het jaar heen een uur per dag. En voor de grote koersen natuurlijk meer. Zo neem ik vlak voor de Tour altijd twee dagen vrij. Dan duik ik mijn Excel-sheets in en neem ik alle tijd om mijn teams te maken.

 

Twee dagen?!

Vergis je niet: ik doe aan behoorlijk wat pools mee, met meerdere teams per pool bovendien. En elke pool heeft weer zijn eigen spel-regels waar je op in moet spelen. En ik neem ze allemaal even serieus, dus dan ben je wel even bezig. Bovendien ligt de lat erg hoog tegenwoordig: iedereen kan in principe alle informatie op internet vinden.

 

Tourpool Tip 5

Uiteraard vroegen we Il Campionissimo naar enkele tips voor Tourpoolspelers. Hier komen ze:

  1. Het is een tijdrijderstour. Hou daar rekening mee!
  2. Als je wil winnen, ga dan voor zekerheid. Bij een ploeg van 15 renners neem ik meestal maar één gokje. De rest is allemaal beredeneerd.
  3. Kies per ploeg voor één strategie en spreid je kansen door met meerdere ploegen mee te doen. Zeker in de Tour is dat een verstandige aanpak, want daar gebeuren altijd meer gekke dingen dan in andere koersen.
  4. Het lijkt een open deur, maar zorg ervoor dat je de spelregels kent. Elke pool vraagt om een eigen strategie.
  5. Een naam voor deze Tour? OK, eentje dan. Bradley Wiggins, de rondeman van het jaar tot nu toe, mag niet ontbreken. Meer zeg ik niet, ha ha!

 

Podiumplaatsen van Rick Timmersmans, Il Campionissimo of een van zijn andere alter ego’s in de Tour de France van 2011:  * Winnaar Telegraaf Tourspel * Winnaar Tourpoolnet.nl * Winnaar Tourpool Rabobank Bernheze * Winnaar Tourpool Goossens Wonen (Erp) * Winnaar Rikkeloth Tourtoto (Boxtel) * 3e Berghem Sport Tourspel.

 

IL Campionissimo