Tour du vin

Michiel van Gruijthuijsen is een liefhebber pur sang. Van de Tour? Ja, dat ook wel, maar vooral van de Franse gastronomie in het algemeen en de wijnen in het bijzonder. Op verzoek van We Like Fans dook de vinoloog - met het routeboek onder zijn arm - zijn wijnkelder in. Het resultaat? Een tour du vin extraordinair!

 

De Tour start in Luik. Daar kun je best een aardig glas wijn drinken, maar op een halfuurtje rijden, in Riemst, vind je een prachtig Belgisch wijnkasteel. Wijnkasteel Genoels Elderen is eigendom van de familie Van Rennes. Zij geven er prachtige rondleidingen. Uniek! (www.wijnkasteel.com)


We slaan wat etappes over en gaan meteen naar de hoofdstad van Normandië: Rouen. Laat je hier een fris glas appelcider inschenken, bijvoorbeeld na een maaltijd in de plaatselijk auberge: verfrissend, niet te veel alcohol en weer eens wat anders.

Etappe 6 voert door het mooiste wijngebied van Frankrijk: Champagne! Een belangrijke tip: ga niet naar de grote champagnehuizen, maar stop bij zomaar een klein champagnehuis ergens langs de route. Vaak word je er vriendelijk ontvangen en mag je best het een en ander proeven.

Etappe 7 en 8 voeren deels door de Elzas: een streek met Duitse invloeden. Het enfant terrible van de Elzas is Marcel Deiss. Hij gaat tegen zo’n beetje alles in wat je in de Elzas aan wijnen zou verwachten. Je vindt zijn bedrijf in het prachtige plaatsje Bergheim. (www.marceldeiss.com)

Tijdens de rustdag zijn we in de omgeving van Macon. Je móet nu naar het plaatsje Vonnas. George Blanc heeft dit dorpje omgetoverd tot ‘ville gastronomic’. Hij heeft zo’n tien restaurants, waarvan één al 30 jaar drie Michelin-sterren heeft. Maar ga vooral naar l’Ancienne Auberge, in de oude limonadefabriek. Hier eet je geweldige streekgerechten, met de beroemde Bresse-kip in de hoofdrol. Drink er een eenvoudig glas Macon Blanc van het huis bij en je dag kan niet meer stuk. Wel even reserveren: 0033474509050. (www.georgesblanc.com)

Etappe 10 voert door de Bourgogne. Hier worden de mooiste wijnen ter wereld gemaakt. Rij maar eens naar het heuvelachtige Solgny. Hier maakt Jean Marie Guffens Heijnen wijnen waar de grote jongens een puntje aan kunnen zuigen. Top, top, top! Probeer zijn ‘instapwijn’ eens: Macon Pierre Clos. Je weet niet wat je proeft, superwijn!

Etappe 12 finisht in Annonay. We zijn nu in het gebied van de Rhône-wijnen. En wie is niet begonnen met Côte du Rhône-wijnen... Een kleine 30 kilometer van Annonay ligt een klein dorpje waar een van de meest aromatische witte wijnen van Frankrijk vandaan komt: Condrieu, gemaakt van de Viognier-druif. Ben je niet zo’n liefhebber van wit? Drink dan een glas Côte-Rôtie: prachtige dikke Syrah (Shiraz elders in de wereld) met een klein beetje van de witte Viognier erin.

 

Le Cap d’Agde is de finishplaats van de 13de etappe. Als je op de boulevard een plateau fruit de mèr bestelt met daarbij een flesje rosé uit de regio, zit je hoe dan ook goed. Domaine Le Pive maakt een heerlijk frisse rosé, gemaakt van Gernache, Merlot en wat Cabernet Franc, en is nog biodynamisch gemaakt ook. Bij het dessert kun je een mooi glaasje zoet uit de regio drinken. Een Muscat de Frontignan bijvoorbeeld: fris, wit en prachtig zoet. Of je kiest wat spannenders, zoals de rode (vaak koel geserveerde) Banyouls: heerlijk bij een chocoladetoet!

 

In Pau, waar etappe 16 start, worden geweldige zoete (en droge) wijnen gemaakt. Rij eens naar Chateau Jolys bij Jurançon (www.chateau-jolys.com). Hier word je gastvriendelijk ontvangen en als je ook maar een béétje geïnteresseerd bent, laten ze je de kelders zien en natuurlijk veel lekkers proeven. De zoete Jurançon-wijnen zijn echt super, heerlijk zoet. Neem er wel een spannend zuurtje bij, zodat de wijnen niet vermoeiend of plakkerig worden.

Tour du vin

 

Bij etappe 18 en 19 kun je – als je voor de wijnen gaat – een beetje van de route afwijken en naar Saumur gaan. Dit is een aardige plaats in de Loire, waar ze werkelijk alles maken. Mijn favoriet is hier de rode variant, gemaakt van Cabernet Franc: lekker licht gekoeld drinken met een boerse confit de canard en wat linzen. Ge-wel-dig!


In Parijs zijn negen wijngaarden te vinden: meer curiositeit dan kwaliteit. Bij diverse proeflokaaltjes kun je dan ook een glaasje Parijse wijn drinken. Leuker is één van ’s werelds grootste wijnwinkels: La Vinia, aan de Boulevard de la Madelaine. De wijnhemel op aarde! Een mooi alternatief is het piepkleine wijnbarretje aan Place de Madelaine: l’Ecluse. Ze schenken hier alleen wijnen uit de Bordeaux (wit en rood), alles per glas. Met een lekker stukje brood en verse worst erbij is het hier heerlijk uitblazen.

Wie er in Parijs ook op het podium staan, je hebt nu een Tour gereden om nooit meer te vergeten. En het mooie is: volgend jaar doe je gewoon wéér mee. Andere route, andere wijnen, zelfde kwaliteit en beleving!

 

 

 

Michiel van Gruijthuijsen is fervent wijnliefhebber, erkend vinoloog en eigenaar van familiebedrijf Van Gruijthuisen Catering in Heesch.